Oljeutsläppet i Mexikanska golfen

Amerikansk fiskare: Det här är en tragedi

Sorgen och oron ligger tung över den lilla fiskestaden Venice söder om New Orleans, precis vid Mississippiflodens mynning.

På grund av det stora oljeutsläppet i den Mexikanska golfen har stora delar av fisket i området stoppats och många fiskare är oroliga för sin framtid.

35-årige fiskaren Sean Easily sitter på sin räktrålare "Back in Action" och längtar just efter action, ute till havs.

– Alla mina båtar skulle ha varit ute i dag, men det är de inte, säger han bistert.

Här i Venice, en av USA:s största fiskehamnar, låg de flesta av båtarna vid kaj i går.

– Det här är en tragedi, för en gångs skull har jag inget svar att ge till mina kunder, med ett oljeutsläpp som är så stort vet ingen när vi kan gå ut igen, säger fiskerikonsulten Sandy Winn, där hon sitter och deppar tillsammans med några fiskebåtsägare vid hamnen för räktrålare här i Venice.

Lite längre bort, i marinan för charterbåtar för fisketurister sätter kapten Mike Ellis ord på stämningen i Venice.

– Om det här blir så illa som det verkar kunna bli kan det bli dödstöten för det här området, säger Mike Ellis.

Oljan fortsätter att läckan ut ur fyndigheten ute till havs och myndigheterna befarar att utsläppet ska öka i styrka den närmaste tiden.

Vindarna har inte varit gynnsamma för arbetet att hindra oljan från att nå land. Under lördagen fick de flesta av dem som arbetar med det snällt stanna i hamnen i Venice eftersom sjön var grov för arbeta i.

Än så länge har dock bara små mängder olja kommit in mot land, men myndigheterna befarar att det ska öka kraftigt de närmaste dagarna.

Cirka 200 fiskare samlade vid tvåtiden i går i idrottshallen i stadens skola. Det är BP, oljebolaget som många här är arga på, som bjudit in till en kort säkerhetskurs.

BP vill nu nämligen betala fiskare för att hjälpa till i saneringsarbetet.

Dagen innan fick flera hundra fiskare också utbildning i just saneringsarbete. Fiskaren Sean Easily hjälper gärna till men fattar inte varför detta initiativ inte kom tidigare.

Sean Easily kan inte förstå hur BP i början kunde klaga över att de inte hade tillgång till båtar när oljeutsläppet inträffade så nära vad han kallar för en av världens fiskehuvudstäder.

Daniel Alling, Venice, Louisiana
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista