Ohelig allians med udden mot Israel

I dag inleds ett FN möte om kärnvapen, det så kallade NPT-mötet som hålls vart femte år med undertecknarna av icke-spridningsavtalet. I år väntas nya påtryckningar mot Israel.

Egypten kommer att driva frågan om ett kärnvapenfritt Mellanöstern, med udden riktad mot Israel som förmodas vara det enda kärnvapenlandet i Mellanöstern.

Egyptens mål är att tvinga Israel till ett förhandlingsbord för att diskutera ett kärnvapenfritt Mellanöstern.

Det finns knappast någon som inbillar sig att Israel inte har kärnvapen. Till och med israeliska politiker brukar hylla tvetydigheten kring the Lady in Dimona som man ibland kallar Israels nukleära forskningscenter i Dimona i Negevöknen.

Men årets NPT-möte kan bli det första där både USA och de övriga permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd stödjer detta egyptiska initiativ. Bedömare kallar detta ytterligare ett bevis för de stora skillnaderna mellan Obama- och Bushadministrationernas syn på Israel.

USA hoppas att en tuff linje gentemot Israels eventuella kärnvapen ska ge utdelning i form av arabiskt stöd för åtgärder mot Iran, även om amerikanska diplomater också uttrycker förståelse för Israels motvilja när flera länder i regionen vägrar erkänna Israels rätt att existera.

Egypten, som har slutit fred med Israel, är ett undantag. Ändå väljer Egypten nu att bilda en ohelig allians med Iran för att konfrontera Israel. En egyptisk diplomat som uttalade sig anonymt sa till och med att Egypten betraktar Israel som ett större hot än Iran. Och vissa bedömare ser detta som ett tecken i tiden. 

USA-uppbackade Egypten har alltid annars betraktat shiamuslimska radikala Iran som ett hot, som en sponsor av terror. De diplomatiska relationerna mellan Egypten och Iran bröts redan efter revolutionen 1979, när Egypten gav den avsatte shahen en fristad.

Egypten har heller aldrig förlåtit Iran för att man uppkallat en gata i Teheran efter president Sadats mördare, Khaled Islambouli. Egypten och Iran har inga diplomatiska förbindelser, till skillnad från Egypten och Israel. Men i avsaknad av en fredsprocess i Mellanöstern, råder just nu samsyn i fråga om Israel.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista