Allt mer populärt utbilda sig till fastighetsmäklare

Stigande hus- och lägenhetspriser ger klirr i kassan för dem som förmedlar köpen. Och det är allt fler som vill bli fastighetsmäklare. På bara några år har utbildningen till fastighetsmäklare blivit en av de allra populäraste. (Ekonomiekot)

– Vi ser ju bara på antalet utbildningsplatser som har ökat väldigt snabbt och sedan att trycket har ökat på ansökan till högskolor och universitet som har den här utbildningen, säger Lars Kilander, som är verkställande direktör för Mäklarsamfundet.

Populär utbildning
För några år sen skärptes kraven för dem som vill arbeta som fastighetsmäklare. Idag krävs två till tre års högskoleutbildning och det är en minst sagt populär utbildning.

På de flesta Universitet och högskolor är det bara läkarlinjen som har fler antal sökande per plats.

En av dem som märkt av det ökade intresset är Stellan Lundström som är professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Ja vi märker av att det ringer folk varje dag hit och vill få utbildning till mäklare. Många som har fått avsked från fondkommissionärsjobb och cilvilingenjörsjobb, framför allt här i Stockholm, de vill utbilda sig till fastighetsmäklare, säger Stellan Lundström.

Börsmäklare och ingenjörer som skolar om sig till att sälja hus och lägenheter. Det är de stora pengarna som lockar. I storstäderna är så gott som varje försäljning en miljonaffär.

Stockholmsfenomen
Provisionen till fastighetsmäklaren ligger kring fyra procent av försäljningspriset. Ett hus som säljs för två miljoner ger alltså 80 000 kronor, varav den enskilde mäklaren får behålla mellan en fjärdedel och en femtedel.

Ett antal mäklare, framförallt i Stockholm, kom förra året upp i årsinkomster i miljonklassen. Men det här är ett storstadsfenomen.

I Västernorrland, där genomsnittsvillan bara kostar en fjärdedel av vad den kostar i Stockholm, är situationen en helt annan.

Stellan Lundström lovar inte sina studenter att de kommer att bli miljonärer på sitt yrke.

– Nej ett fåtal tjänar naturligtvis, men den stora mängden mäklare skär inte guld med täljknivar inte.


Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista