Svensk fånge på Kubabasen

En svensk medborgare har gripits i Afghanistan misstänkt för att vara medlem i terroristnätverket al Qaeda, meddelade UD på söndagskvällen. Mannen har redan av den amerikanska militären förts till det internationellt allt mer omstridda fånglägret på Guantanamo-basen på Kuba.
Den svenska regeringen har begärt att få träffa fången för att erbjuda honom hjälp. USA har hittills inte lämnat något svar på denna begäran. Utrikesminister Anna Lindh säger till Ekot att den svenska regeringen har krävt att mannen ska behandlas humant och i enlighet med internationella regler. Storbritannien kräver att USA förklarar varför fångarna i Guatanamo på Kuba tvingas knäböja försedda med ögonbindlar och fängsel kring händer och fötter. Den brittiska utrikesministern Jack Straw sade på söndagen att ''fångar, oavsett status ska behandlas på ett humanitärt sätt i enlighet med internationell lag''. En brittisk grupp som ska besöka de tre fångar som säger sig vara brittiska medborgare finns redan på Kuba. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld tillbakavisar all kritik mot behandlingen av internerna. Samtidigt anlände ytterligare 34 fångar med militärflyg till Guantanamo på söndagskvällen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".