SAS visar miljardförlust för 2003

På onsdagen kom flygbolaget SAS med sitt bokslut för 2003 och det visar som väntat fortsatt stora förluster. Under fjärde kvartalet blev förlusten 245 miljoner kronor. För hela fjolåret blev förlusten närmare 1,5 miljarder kronor. Nu är frågan om det här året kan bli det år då det verkligen vänder för SAS.

Fjolåret 2003 gick till historien som en tungt år för det skandinaviska flyg och reseföretaget. SAS-chefen Jörgen Lindegaard beskriver själv året som det hittills tuffaste i SAS historia.

Tusentals anställda har lämnat
Minus 1,5 miljarder för helåret blev facit. Tusentals anställda har fått lämna företaget i det åtgärdsprogram för att vända förlust till vinst som SAS nu är mitt uppe i.
För att SAS ska lyckas vända utvecklingen krävs inte bara stora besparingar, resenärerna måste också komma tillbaka.

Allt hårdare konkurrens
Här handlar det om hur SAS ska klara en allt hårdare konkurens från lågprisbolagen och frågetecken också kring när konjunkturen vänder upp. Det är där affärsresenärerna finns, SAS viktigaste kunder.

Lite positivt är det ändå att förlusten för det sista kvartalet i fjol blev något mindre än många bedömare trott. Det kan tala för att SAS klarar av målet att det här året, att som helhet bli ett vinstår.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista