Arkivfoto: Bertil Ericson/PRB

Spritförsäljningen fortsätter minska

Systembolaget fortsätter att tappa försäljning efter skattesänkningen i Danmark och ökade införselkvoter. Det visar statistiken för Systembolagets försäljning i januari. Spritförsäljningen i Sydsverige minskade med 14,4 procent jämfört med samma månad förra året.

Trenden håller i sig efter sänkningen av alkoholskatten i Danmark i oktober. Det är framförallt spritförsäljningen i sydligaste Sverige som rasar, även om nedgången i januari på drygt 14 procent var något mindre än i december när raset blev hela 18 procent.

Effekter av sänkta skatter utreds
Regeringen har tillsatt en utredning för att granska effekterna av sänkta alkoholskatter i Sveriges grannländer.

Även om dramatiken är måttlig för Systembolaget än så länge, så väntar nya prövningar senare i vår, säger informationschefen Björn Rydberg.

–Vad som sker i år är att finnarna sänker sin spritskatt. Sedan kommer de baltiska staterna och Polen komma med i EU och det kommer också påverka oss självklart, säger han.

Införselkvoterna av alkohol för privat bruk från andra EU-länder ökade vid årsskiftet.

Försäljningen kan sjunka mer i vår
I januari syns ingen dramatisk effekt av det på Systembolagets försäljning. Men den kan mycket väl komma senare i vår med större handel och ökat resande.

De senaste månaderna har visat effekterna av skillnader i alkoholskatt, enligt Björn Rydberg.

–Vi har bara sagt att det är svårt att ha oerhört mycket högre spritskatter i Sverige än vad man har i våra omgivande länder. Den här utvecklingen är väl ett kvitto på det, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista