Kim Jong Il uppges har rest till Kina

Nordkoreas högste ledare Kim Jong Il rapporteras befinna sig i Kina på ett mycket ovanligt besök. Han ska ha lämnat Nordkorea med tåg och antas komma till Kina för att be om mer bistånd.

Nordkoreas högste ledares Kim Jong Ils bepansrade tåg har siktats i den kinesiska gränsstaden Dandong i dag. Det uppger sydkoreanska medier.

Det har under en tid spekulerats om att den åldrande ledaren för det isolerade Nordkorea planerat ett besök i Kina, som är Nordkoreas enda allierade och största biståndsgivare. Kina skickar bland annat mat och bränsle till det fattiga grannlandet.

Uppgifter från bland annat svenska Röda korset tyder på att hälsoläget bland nordkoreaner försämras och att det nordkoreanska samhället är hårt pressat efter en hård vinter. Nyligen genomfördes också misslyckade ekonomiska reformer som berövade många medborgare deras sparkapital.

Kim Jong Il förväntas be Kina om mer bistånd, och det skulle ge Kina en möjlighet att sätta press på Nordkorea att återvända till de internationella förhandlingarna om nedrustning av det nordkoreanska kärnvapenprogrammet i utbyte mot bistånd.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista