Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsdirektörer i Värmland sparkade

Värmlands två landstingsdirektörer har sparkats av den borgerliga majoriteten i landstinget för samarbetsproblem. I Torsby, som stått i fokus den senaste tiden eftersom sjukhuset använt obehöriga läkare, är många kritiska mot den politiska ledningen.

–Jag tycker att det är lite hattigt fram och tillbaka, säger en kvinna i Torsby.

Har du något förtroende för den politiska ledningen?

–Nej, det tror jag inte, säger hon.

–Det var lite konstigt att det kom nu när de har så mycket omkring sig, säger en man och skrattar.

Har du förtroende för den politiska landstingsledningen i Värmland?

–Bra fråga. Nej det tror jag inte. Hur ska man kunna ha förtroende för dem? undrar en annan kvinna i Torsby.

I en dryg vecka har nya avslöjanden kring läkarskandalen på sjukhuset i Torsby kommit nästan varje dag, men det är inte därför som landstingsdirektör Ulf Öhman och biträdande landstingsdirektör Kristina Lange-Carlsson får sluta med omedelbar verkan.

Orsaken är i stället samarbetssvårigheter med den politiska borgerliga majoriteten.

Osämja har märkts tidigare
Osämjan har märkts flera gånger offentligt. Bland annat i höstas när det gällde upphandling om att sälja de så kallade närsjukhusen i Säffle och Kristinehamn till privata intressen, som sedan skulle göra om sjukhusen till sjukhus med akutverksamhet.

Landstingsdirektörerna tyckte att den politiska ledningen agerade för sakta. Det slutade med att Öhman i december fråntogs ansvaret för att sköta själva upphandlingen och dessutom fick han inte heller själv anställa chefstjänstemän inom landstinget.

Politikerna tackade direktörerna
På tisdagen hölls det första planerade mötet för året med landstingsstyrelsens politiker.

Vid mötet var alla överens om att landstingsdirektörerna varit handlingskraftiga när det gäller läkarskandalen. Politikerna tackade till och med direktörerna för det.

När det var sagt, togs en paus och den borgerliga politiska ledningen tillsammans med missnöjespartiet Sjukvårdspartiet tog med sig Öhman och Lange Carlsson och förklarade att de skulle få sluta omedelbart på grund av samarbetsproblem.

Drygt två miljoner i ersättning
Enligt Ekots uträkning innebär beslutet att landstinget i Värmland kan få betala sammanlagt 2,6 miljoner kronor i ersättning för utebliven lön till de båda direktörerna men om slutsumman ändå hamnar där är oklart eftersom förhandlingarna om ersättning ännu inte är klara.

I eftermiddag väntas nya landstingsdirektörer i Värmland presenteras av den borgerliga majoriteten.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".