Nedåt för Telia-aktien trots rekordvinst

Telia-aktien föll efter att företaget lade fram sitt bokslut på onsdagsmorgonen. Detta trots att Telia Sonera gjorde en rekordvinst på 12 miljarder kronor för 2003. Koncernchefen Anders Igel var nöjd med resultatet men ser också att prispressen nu ökat.

– Marknaden har ju alltid varit tuff och den har blivit särskilt intensiv under slutet av året. Det är delvis beroende på oss att vi har börjat agera. Vi kommer att se forsatt sänkta priser och allt mer attraktiva erbjudanden till kunderna för att stimulera utvecklingen, säger Anders Igel. 

Så det blir billigare för mobilkunder att ringa framöver? 

– Jag tror vi kommer att se en utveckling åt det hållet, säger Anders Igel. 

Priserna för telefoni faller alltså. Bra för oss som ringer men dåligt för Telia som nu tjänar lite mindre pengar på varje kund.  

Det är just den minskade vinsten per kund som får Telia-aktien att falla nu, enligt Håkan Wranne, aktieanalytiker vid fondkommissionärsfirman Fisher Partners.

– Lönsamheten i den svenska verksamheten både på mobilsidan och på det fasta nätet har försämrats ganska kraftigt under fjärde kvartalet jämfört med det tredje, säger han. 

Vad kommer det att betyda för Telias del under 2004? 

– Det ser ut som att priskonkurrensen med lägre priser för att ringa kommer att fortsätta under året. Det kommer att fortsätta slå mot Telias marginaler, säger Håkan Wranne. 

Det är bra för oss som ringer men dåligt för Telia? 

– Så kan man definitivt se det. Jag tror inte att man idag ska låsa in sig i ett 24-månadersabonnemang utan det finns skäl att tro att priserna kommer fortsätta nedåt, säger Håkan Wranne.

Allt ser dock inte mörkt ut. Förutom ett rekordresultat har Telia också lyckats få fler kunder under året, enligt Telias koncernchef Anders Igel.

– Vad vi särskilt är glada över är de här medvetna marknadsansträngniongarna vi har gjort har lett till att vi har tagit marknadsandelar. Vi är stolta över att vi mot slutet av året faktiskt har fått in fler kunder på det fasta nätet än tidigare, säger Telias koncernchef Anders Igel. 

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".