Nya strider i Gaza förvärrar konflikten

Minst 14 palestinier har dödats i strid med israeliska soldater i Gaza på onsdagen. Mellanösternkonflikten riskerar nu att förvärras. Hamasrörelsen hotar med att utföra nya och ännu allvarligare själkvmordsattacker i Israel som hämnd.

I en av de allvarligaste striderna på flera månader dödades på onsdagen minst 14 palestinier och fler än 50 har skadats.

Striderna utbröt i två områden i Gazaremsan. Enligt den israleiska sidan så öppnade palestinier eld mot dem när de skulle söka efter militanta celler som utfört attacker mot israleiska bosättningar.

Palestinsk poliskontroll attackerades
De värsta striderna utspelade sig natten till onsdagen och under morgonen i staden Gazas östra delar när israeliska soldater understödda av stridsvagnar och pansarfordon gick till attack mot en palestinsk poliskontroll.

Samtidigt dödades en palestinier och minst nio skadades när tio israeliska stridsvagnar rullade in mot ett flyktingläger i staden Rafah vid egyptiska gränsen, rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP.

Hotar med nya självmordsattacker
De senaste striderna kan förvärra situationen ytterligare. Redan har den väpnade grenen av den radikala Hamasrörelsen hotat och manat till nya självmordsattacker i stor skala på en rad platser i Israel.

För två veckor sedan utfördes en självmordsattack mot en buss i Jerusalem, som krävde elva människoliv. Den gången utfördes attacken bara dagen efter att isrealiska styrkor dödat åtta palestiner i Gaza.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista