Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandia säljer andel i If

Skandia och Skandia Liv säljer sina andelar i  skadeförsäkringsbolaget If till den finländska försäkringskoncernen Sampo. För Skandia Liv, som ägde 10 procent av If, har det varit en lönsam investering.

Också norska Storebrand säljer sin andel i If och det innebär att en vildvuxen nordisk kombination renodlas.
Syftet med affären för de inblandade tycks vara att rensa bordet och renodla verksamheten. Det handlar om timing, för alla inblandade. Skandia och Skandia Liv står inför den största utmaningen i bolagens historia. Ur askan efter  skandalskandia ska en ny skapelse, likt fågel Fenix, resa sig.

Tre nordiska bolag är med i affären, ett svenskt och ett norskt och ett finländskt. Skandia och Storebrand och Sampo. Var och en stor på sin hemmamarknad.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med ungefär 3,8 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Premieinkomsten var 38 miljarder svenska kronor år 2002.

Bolaget bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter slogs samman.
I början av 2002 kom Sampo med. Idag har koncernen ungefär 7 300 anställda. If gick med ett par miljarder i förlust 2002.

Köparen Sampo är Finlands största finanskoncern, med både bank-och försäkringsverksamhet. VD Björn Wahlroos har den senaste tiden agerat maktspelare kring vilka som ska sitta i Skandias styrelse. Sampo är nämligen också storägare i Skandia.

Tommy Fredriksson/Eva Stenström
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".