Oppositionen vill skära ner på försvaret

Uppdaterad: 12:30
Den rödgröna oppositionen vill höja skatterna med närmare 16 miljarder kronor nästa år och samtidigt spara sex miljarder kronor på olika verksamheter. Det framgår av oppositionens gemensamma motionssvar på regeringens vårbudget.

– Det är inte bara ökade intäkter utan det handlar också naturligtvis om att vara stram i utgifterna för att få resurser för att prioritera jobb och välfärd, säger Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Thomas Östros.

 – Vi är överens om en neddragning på försvarsanslaget på 2 miljarder kronor. Det är ett viktigt sätt att bidra till att få resurser till jobb och välfärdssatsningar.

De stora försvarsbesparingarna läggs på såväl försvarets grundläggande verksamhet i Sverige som på internationella insatser. En knapp miljard sparar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på lotsar och coacher inom exempelvis Arbetsförmedlingen och dessutom slopas regeringens jämställdhetsbonus.

De rödgrönas skattehöjningar som ökar från 16 miljarder 2011 till drygt 18 miljarder 2012 innehåller kända förslag som höjd inkomst - och koldioxidskatt med ökad bensinskatt på 49 öre litern men också höjd stämpelskatt när exempelvis företag köper fastigheter.

Skatten på alkohol och tobak höjs med två miljarder.

De rödgrönas reformförslag är i stort kända. Som Ekot tidigare berättat höjs taket i sjukförsäkringen till 8,5 basbelopp 2012. Det motsvarar en månadsinkomst på cirka 30 000 kronor och gränsen blir densamma för tillfällig föräldrapenning och havandeskapspenning.

Arbetslöshetsförsäkringen förbättras och högsta ersättning blir 2012 950 kronor per dag. Dessutom sänks a-kasseavgiften till 80 kronor i månaden för alla a-kassor oavsett hur stor andel av medlemmarna i respektive a-kassa som är arbetslös.

Dessutom lovar de rödgröna 100 000 fler i sysselsättning genom stimulans för ungdomsanställningar och fler utbildningsplatser inom utbildnings- och arbetsmarknadsprogram.

– Tittar vi en bit framåt så kommer det att vara brist på arbetskraft inom vissa yrken. Då är det väldigt smart att använda den här tiden att istället för att gå i passivitet när man är arbetslös att använda det för att rusta människor bättre för att bli mer anställningsbara när ekonomin vänder, säger Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Finansminister Anders Borg är kritisk till oppositionens förslag och tror att det höjda skatterna hotar jobben.

– De här breda skattehöjningarna som man nu lägger ut gör att mer än 3 miljoner löntagare får höjda skatter. Det betyder att alla de som varje morgon sätter sig i bilen och åker till jobbet kommer att vara förlorare på den här politiken.

– Man lägger därmed på en bred kostnadschock på svensk ekonomi som hotar återhämtningen och kommer att leda till att sysselsättningen blir lägre och att arbetslösheten blir högre.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista