Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Nybildat parti hoppas bli EU-kritiskt alternativ

Publicerat onsdag 11 februari 2004 kl 12.32
Foto: Jack Mikrut/PRB
Junilistan kallas det nya parti som hoppas kunna bli ett EU-kritiskt alternativ. I spetsen finns ekonomen Nils Lundgren och förre riksbanschefen Lars Wohlin, men även vänsterekonomen Stefan De Vylder stöder föreningen.

–Jag har inga partipolitiska lojaliteter. Jag har aldrig varit med i ett parti, men jag känner väldigt starkt att det finns en bred enighet i de här demokratifrågorna oavsett ideologi. Jag skulle inte rösta på mina vänner här vid podiet om det var riksdagsval, men när det gäller EU-frågor så känner jag en väldig samhörighet, säger Stefan de Vylder.

De som Stefan de Vylder kallar vännerna kring podiet är ekonomen Nils Lundgren, socialdemokrat, förre riksbankschefen Lars Wohlin och ekonomen Birgitta Swedenborg, En av grundarna till Hagströmer och Qviberg finns också där, nämligen Sven Hagströmer själv och kristdemokraten Carin Stenström.

Så lite makt till Bryssel som möjligt
Den politiska plattformen för denna samling kan sammanfattas ungefär så här.

Ja till EU, men så lite makt till Bryssel som möjligt och folkomröstning i Sverige om EU:s nya grundlagsförslag.

Med dessa paroller hoppas Junilistan kunna samla de som är besvikna på att svensk EU-politik inte förändrats efter folkomröstningen i höstas och att de etablerade partierna inte har med EU-kritiker på sina listor inför valet i juni.

Namninsamling krävs
Formellt sett är det inte klart om partiet kommer att ställa upp i valet till Europaparlamentet. Först måste nämligen 1 500 namn samlas in för att det ska kunna registreras som ett nytt parti.

För att hålla högerextremister i Sverige- och nationaldemokraterna borta kommer medlemskap i partiet enbart att accepteras efter ansökan och prövning.

Beredd att bli utesluten
Carin Stenström är den enda som är partipolitisk aktiv och hon räknar med att hon nu blir utesluten ur kristdemokraterna.

–Jag var ju med i kd:s provval och kom ganska högt, på sjätte plats, men fick över huvud taget ingen plats på listan. Så jag tycker att jag har ställt mig till förfogande, säger hon.

Är det värt den risken att bli utesluten?

–Ja, det är någonting som jag är beredd att offra, säger kristdemokraten Carin Stenström.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".