Riksdagskritik mot övergångsregler i nya EU

Utrikesminister Laila Freivalds fick utstå kritik i riksdagens utrikespolitiska debatt i dag för regeringens planer på att införa övergångsregler när de tio nya medlemsländerna går med i EU den 1 maj.

– Vi ska inte prata om socialturism, det är faktiskt ett sätt att underblåsa främlingsfientlighet och rasism, sa blivande vänsterledaren Lars Ohly.

– Det är ynkligt, och inte minst i relationen till våra baltiska länder bekymmersamt, sa moderaten Gunilla Carlsson.

– Det går inte ihop att å ena sidan tala vackert om utvidgningen och den fria rörligheten och samtidigt stänge de egna gränserna för de nya medlemmarna, sa centerpartisten Agne Hansson.

– Balter, centraleuropéer och öbor från sydvästra hörnet ska inte försöka komma hit och bidragsturista eller biståndssnylta säger det före detta solidaritetspartiet socialdemokraterna, ironiserade miljöpartisten Lotta Nilsson Hedström.

Övergångsregler och Nato
Alla kritiserade de regeringens förslag om att arbetare från till exempel Polen ska behöva arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige när de blir medlemmar i EU den 1 maj. Folkpartiet Carl B Hamilton stod bakom kritiken mot övergångsregler, men han ville också ha klarhet i frågan om Sveriges förhållande till Nato.

–Jag vill varna för en spirande nygammal förljugenhet om Sveriges säkerhetspolitik, som vi ser växa fram på grund av regeringens ovilja mot aktiv opinionsbildning i Europafrågorna.

Freivalds upprörd
Men beskyllningen om förljugenhet tog skruv hos utrikesminister Laila Freivalds som var tydlig i sitt nej till framtida Natomedlemskap.

– Sådant får inte framföras här i kammaren utan att Hamilton redovisar den minsta grad för sådana otillständigheter.

Kd-kritik om kommunismen
Även kristdemokraternas utrikespolitiske talesman Holger Gustavsson retade Laila Freivalds när han beskyllde regeringen för att historiskt haft en kortsiktig utrikespolitik i syfte att skapa arbetsro för dagen, han drog några exempel:

– Den socialdemokratiska regeringen kritiserade aldrig förut fullt ut kommunismens människofientliga politik.

”Diktaturens kreatur”
Men Laila Freivalds, som inte backade för att leverera några rejäla rallarsvingar under sin första stora debatt som utrikesminister, gav Holger Gustavsson svar på tal.

– Han borde åtminstone hört talas om när exempelvis Olof Palme starkt kritiserade kommunismen i Tjeckoslovakien. ”Diktaturens kreatur” - är det bekant, Holger Gustavsson? Jag känner mig dessutom personligen kränkt av Holger Gustavssons självpåtagna okunnighet om socialdemokraterna och kommunismens historia, sa utrikesministern.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista