Rödgröna går till val på höjda skatter

Arbetslösheten i Sverige är mycket hög och precis som förra gången kommer valet att handla om vilket politiskt alternativ som har den mest trovärdiga politiken för fler i arbete.

De skiljelinjer som fanns då i synen på skatterna och socialförsäkringarna finns kvar, även om oppositionen nu accepterat det allra mesta av det så kallade jobbskatteavdrag som den varit djupt kritisk till.

Däremot har oppositionen inte accepterat de förändringar som den borgerliga riksdagsmajoriteten gjort i socialförsäkringarna.

De rödgröna vill ta steg tillbaka för att höja ersättningarna i föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen, men satsar framförallt på a-kassan, med högre tak och skatterabatter så att ingen ska betala mer än 80 kronor i månaden i avgift.

Det handlar inte enbart om omsorg om de arbetslösa, utan är också ett handtag till facket, framför allt till LO - blir det billigare att vara med i a-kassan är förhoppning att fler kommer att gå med i facket också.

De rödgröna går till val på höjda skatter på bensin, lastbilstransporter, för en del arbetsgivare, och för hushållstjänster men lovar sänkt skatt till pensionärer och högre statsbidrag till kommunerna.

Att det trots allt kan innebära en risk att gå till val på höjda skatter visas kanske i att oppositionen inte gärna vill skylta med den skattehöjning de föreslår för alla löntagare för att betala omläggningen av a-kassan - de miljarder det kostar syns inte i tabellerna eftersom som det ena tar ut det andra i statens budget.

Sista ordet är långt ifrån sagt i löften till väljarna.

Ett par timmar efter de rödgrönas förslag hade presenterats, lät regeringens företrädare förstå att de kommer med sitt motbud i sitt valmanifest i sommar.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista