Radovan Karadzic Arkivfoto: Michael Evstafiev/PRB

"Karadzic finns i Belgrad"

En av världens mest efterspanade män, den för krigsförbrytelser misstänkte bosnienserbiske ex-presidenten Radovan Karadzic, kan finnas i Belgrad. Det hävdar chefsåklagaren vid Haagtribunalen, Carla del Ponte, som har uppgiften från vad som kallas en trovärdig källa. Snaran dras nu åt kring den efterlyste Karadzic.

Nästan nio år efter kriget i Bosnien är Radovan Karadzic fortfarande uppslukad av jorden. Enligt en ”trovärdig källa” finns dock Karadzic i Belgrad, uppger Carla del Ponte vid krigsförbrytartribunalen i Haag.

Perfekt ställe att gömma sig
Belgrad är en perfekt plats att gömma sig. Där finns inga snokande Sfor-soldater och en ny politisk ledning som vill avbryta kontakterna med Haag.

Marken i Bosnien började tydligen brännas under fötterna på den man som ses som själva ursymbolen för Balkankrigets grymhet.

Bankkonton spärrade
Härom dagen höjde USA:s ambassadör i Sarajevo rösten ordentligt och krävde att Karadzic tillfångatas och i måndags meddelade Bosniens faktiske makthavare, Paddy Ashdown, att tio Bosnienserber som misstänks hjälpa Karadzic fått sina banktillgodohavaden spärrade.

Tre nära medarbete till Karadzic har också gripits eftersom de finansierat Karadzics skydd. Bland serber är stödet för Karadzic omfattande vilket märks på flygblad och graffiti.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".