Företagen drar ner för mycket

Personalchefer i 10 av 50 större företag som gjorde rejäla neddragningar förra året tycker att ledningen drog ner mer än vad som egentligen behövdes. Det för att aktiemarknaden förväntade sig att företagen borde göra något drastiskt, det visar en enkätundersökning från konsultföretaget Exido.
För företagsledningen är det viktigt att visa sig handlingskraftig inför aktiemarknaden för att på så sätt höja aktiekursens värde. -Den kortsikitga stämning som råder på aktiemarknaden anser man kanske har bidragit till att man har dragit ner på mer kompetens än vad nöden kräver, säger Ola Källquist, projektledare på Exido. I Exidos enkät fick över fyrahundra personalchefer i Sverige svara på om de gjort stora neddragningar och vilken roll kraven från aktiemarknaden spelade för besluten. Även om det nu inte är alla företag i Sverige som svarat på enkäten så pekar uppgifterna på en trend i svenskt näringsliv. Företagsledningen bryr sig mer och mer om aktiekursen och mindre och mindre om företagets verksamhet, det säger Sven Erik Sjöstrand professor i företagsekonomi på Handelshögskolan. Sven Erik Sjöstrand påpekar också att det finns en spänning mellan en VD och en personalchef. En VD har ofta en lön som till stor del är knuten till aktiekursen vilket inte en personalchef inte har i samma utrsäckning, däremot är det ofta personalchefen som måste genomföra de tråkiga neddragningar som VD beslutat om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".