Kritiker kallar regeringens vårdförslag uddlöst

Under parollen ”Nej till gräddfiler i vården” presenterade regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet på onsdagen en överenskommelse om regleringar för vem som ska få erbjuda vård. Förslaget gör svensk sjukvård sämre, enligt kritikerna.

Landstingens sjukhus ska enligt förslaget inte få ta emot patienter med privata vårdförsäkringar. Ingen ska få köpa sig förbi en vårdkö helt enkelt.

Inga sjukhus får säljas ut
De privata sjukhus som redan finns får vara kvar, men inga fler sjukhus ska få säljas ut till företag som ger vinst åt ägaren.

Birgir Jakobsson som är vd för privata S:t Görans sjukhus i Stockholm ser förslaget som ett slag i ansiktet på alla dem som arbetar både offentligt och privat för en effektivare och bättre svensk sjukvård.

–Staten går miste om en väldigt viktig kompetens och en väldigt viktig samarbetspartner när man utestänger privata företag från att driva vård. Det är skamligt att man inte använder den kompetens som finns på området för att förbättra och förbilliga. Det är löjligt rentav, säger Birgir Jakobsson.

Uddlös överenskommelse
Ekot har pratat med ledningarna för flera större sjukhus. Överenskommelsen kallas uddlös.

Den kommer inte att få några stora konsekvenser för vi har inga gräddfiler i vården, säger Kenneth Grann som är vd för privata Simrishamns sjukhus.

–I de avtal som vi har slutit med försäkringsbolaget har vi inte på något sätt förpliktigat oss att infria några tillgänglighetsgarantier som skulle göra det svårt för oss att hantera vården i övrigt, säger Kennet Grann.

Risk för tudelad vård

Socialminister Lars Engqvist håller med om att det inte är något större problem i Sverige att rika patienter köper sig bättre vård än andra. Men det kan bli och därför behövs de nya reglerna, säger han.

–Försäkringsbolagen ligger på och försöker bryta upp det svenska systemet genom att erbjuda försäkringar till de som har god ekonomi. Om vi inte har ett sånt här regelsystem så är risken att vi i framtiden får en tudelad vård. En vård för de som har gott om pengar och en vård för de andra. Det vill vi förhindra, så det här är förebyggande, säger socialminister Lars Engqvist.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se
Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".