Nordea tror på svensk tillväxt i år

Den svenska ekonomin står relativt stark och i år blir det goda tillväxttal. Det spår bankkoncernen Nordeas ekonomer i en ny konjunkturrapport.

Men redan nästa år dämpas tillväxten, i takt med att stimulanserna avtar.

Nordea räknar med att Sveriges bruttonationalprodukt växer med 2,8 procent i år och med 2,6 procent 2011.

Skuldproblematiken i Grekland och andra sydeuropeiska länder är ett osäkerhetsmoment, och ovissheten om de realekonomiska effekterna är stor, enligt Nordea.

På kort sikt räknar vi med att en likviditetskris kan undvikas. Men saneringen av de offentliga finanserna i problemländerna spänner över flera år framåt och kommer att dämpa efterfrågan inom euroområdet under lång tid", skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.

Sverige står däremot väl rustat för en återhämtning och Nordeas huvudscenario är fortfarande att Riksbanken börjar höja räntan i sommar.

"Men det går inte att utesluta att den grekiska krisen kan få Riksbanken att avvakta med räntehöjningarna", skriver Winsth.

Arbetslösheten väntas stiga till 8,9 procent i år, för att nästa år falla tillbaka till 8,5 procent.

Konsumentpriserna beräknas öka med 1,2 procent i år och med 2,3 procent 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista