Mycket musik via bredband

Tre av fyra kunder som har bredband laddar olagligen ner musik från Internet till sina egna datorer. Det visar en enkätundersökning som Telia har gjort bland sina kunder. Var tredje abonnent laddar också hem filmer. I Sverige finns ungefär en halv miljon abonnenter med bredband.
Det är lätt idag att hitta musik och film på Internet med hjälp av till exempel dataprogram som Kazaa. Med Bredband går det ofta betydligt snabbare att ta hem en låt till sin egen dator. Men bredband har också gjort det möjligt att ladda hem filmer, Sagan om Ringen fanns exempelvis att ladda ned samma dag som filmen hade premiär. Musik- och filmindustrin gillar inte utvecklingen och hävdar att de förlorar mångmiljonbelopp på att folk byter filer över nätet istället för att köpa skivor. Telia vet att det många av deras kunder tack vare sin bredbandsuppkoppling bryter mot upphovsrätts lagen och att det sker en omfattande piratkopiering över nätet. Men Indra Åsander, chef för Telias Internettjänster anser inte att det är deras sak att stoppa det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista