Attentaten en protest mot plan om självstyre

Den nya irakiska armén, som var målet för onsdagens attentat och den irakiska polisen, som attackerades på torsdagen, är båda nyckelinstitutioner i USA:s plan för att lägga ansvaret för säkerheten på irakierna själva samtidigt som ett irakiskt självstyre införs senast den trettionde juni.

De senaste självmordsattackerna riktar sig mot irakier som samarbetar med den amerikanska ockupationsmakten och tycks syfta till att omintetgöra den amerikanska planen och destabilisera landet under övergångsperioden.

Det är ett mönster som också tidigare attacker faller in i, inte minst självmordsbombningarna nyligen mot de USA-vänliga kurdiska partiernas högkvarter i Erbil i norra Irak.

Om de skyldiga till de förödande dåden är anhängare till den gripne före detta diktatorn Saddam Hussein eller inhemska och utländska islamister vet ingen, men självmordsmetoden tyder på det senare.

Gryende maktkamp
I veckan sa sig amerikanerna ha hittat en hårddisk med bevis på att en grupp med koppling till Al Qaida skulle ha planer på att driva fram ett religiöst inbördeskrig i Irak.

Sanningshalten i uppgifterna har betvivlats, men det hindrar inte att det råder en gryende maktkamp och spänningar mellan de shiamuslimska och de sunnitiska folkgrupperna om metoderna för att utse den kommande irakiska regeringen.

Just nu befinner sig en FN-delegation i Irak för att reda ut frågor omkring maktöverföringen. Attentaten som sammanfaller med besöket skickar ett budskap om att övergången inte kommer att bli smärtfri .

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista