Folkpartist kräver att regeringen kommenterar kungens uttalande

Det är beklagligt att regeringen inte vill kommentera kungens statsbesök i Brunei. Det sa folkpartisten Birgitta Olsson i riksdagens utrikesdebatt på onsdagen.

Birgitta Olsson ville ha besked om hur regeringen ser på de bristande mänskliga rättigheterna i landet och att kungen uttalat sig positivt om förhållandena i det diktatoriskt styrda Brunei.
– Jag vill fråga utrikesministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att återställa förtroendet för den svenska utrikespolitiken.

– Jag tycker också fortfarande att det är ganska anmärkningsvärt att det har gått x antal dagar sedan kungen uttalade sig berömmande om diktaturstaten Brunei och ännu har vi svenska folket och politiker inte fått någon kommentar från vare sig statsminister eller regeringen där man har fördömt de åsikter som han förde fram. Detta är beklagligt, sade Birgitta Olsson under debatten.

Utrikesminister Laila Freivalds försvarar att ingen minister följde med kungen till Brunei. Det var Laila Freivalds som var i Vietnam tillsammans med kungen men därefter for utrikesministern hem. Hon säger att ingenting hade blivit annorlunda om hon hade varit med kungen i Brunei.

Laila Freivalds säger också att kungens resa till Brunei inte varit gett någon PR åt den envåldshärskande sultanen. Tvärtom visar det omdiskuterade besöket att landet inte är en demokrati och att grundläggande fri- och rättigheter saknas.
– Jag tror att det budskapet har nått ut, säger hon.

Hur allvarligt är det då att kungen säger att det är bra där?

– Jag vill inte kommentera statschefens uttalande. Jag kan bara understryka att det är viktigt att vi ser till att vi upprätthåller den ordning vi ska ha, att politiska uttalanden görs av de demokratiskt valda representanterna för Sverige, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".