2003 det tuffaste året för SAS

2003 var det tuffaste året hittills i flygbolagets SAS historia. Fjärde kvartalet slutade på minus 245 miljoner kronor. Men i år ska bolaget vända den trista utvecklingen och visa vinst, sade SAS koncernchef Jörgen Lindegaard när han i dag la fram SAS bokslut.

En och en halv miljard i förlust förra året - eller över två miljarder om man som SAS också räknar in förlusterna för 2002. Hursom helst så är resultatet det sämsta hittills i SAS 58-åriga historia och bolaget befinner sig nu mitt uppe i ett omfattande åtgärdsprogram för att vända utvecklingen.

Det betyder att kostnaderna ska ner på en betydligt lägre nivå - när allt är klart ska 6 000 personer ha slutat. Mycket nu handlar om när de stora nedskärningarna ska visa sig i bolagens räkenskaper. Dagens besked var att allt går enligt planen - kostnaderna har kunnat minskas rejält.

Problemet är att det inte räcker - bolaget måste också ha intäkter för att gå runt och intäkterna faller just nu. Resandet har inte tagit riktig fart, konkurrensen har blivit tuffare och de prismedvetna kunderna väljer ekonomiklass i stället för affärsklass. Och det är inte bara nya lågprisbolagen som är hotet mot SAS utan också att fler flygplan skapat ett allt större utbud på flygstolar - inte minst på SAS hemmamarknad Skandinavien. Plötsligt dyker det bara upp en konkurrent med ny kapacitet, som Jörgen Lindegaard bistert uttrycke det på presskonferensen i dag.

Så frågan är om SAS lyckas vända i år när resendet inte riktigt tagit fart. Men SAS står fast vid att 2004 som helhet ska bli ett vinstår - men då vill koncernchefen Jörgen Lindegaard inte utesluta att det kan blir frågan om ytterligare avskedanden.

Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".