Mäklare vill förmedla kringtjänster

För fastighetsmäklarna räcker det inte längre med att sälja hus och lägenheter. De vill också kunna förmedla besiktningar, snickare och flyttstädning.

Men lagen tillåter inte att mäklarna tjänar pengar på något annat än själva försäljningen. Lars Kilander, VD i Mäklarsamfundet Bransch, vill därför se en lagändring.

Mäklarsamfundet vill att den strikta Fastighetsmäklarlagen skrivs om så att det blir tillåtet för mäklarna att hjälpa till med förmedling av både flyttstädning, besiktning, och ombyggnad av exempelvis köket. Justitiedepartmentet planerar att under året tillsätta en utredning av Fastighetsmäklarlagen, eftersom mäklarna tycker att lagen är både begränsande och otydlig. En förändring skulle leda till ökade intäkter för mäklarna, men hur mycket vill inte Lars Kilander på Mäklarsamfundet säga.

Vid Ringvägen på södermalm i Stockholm driver Bengt Apell och Lars-Olov Norberg en mindre mäklarfirma. De båda har elva respektive 26 års erfarenhet av yrket och gillar inte Mäklarsamfundets förslag. Det är tillräckligt mycket jobb och ansvar med att sköta själva försäljningen, att även förmedla städning, besiktning och snickare vore inte bra, säger de.

Michael Österlund/Jonas Vestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".