Hopp om snabbt avtal inom pappersindustrin

Det närmar sig halvtid i förhandlingarna om ett nytt löneavtal för de anställda inom industrin. Från fackligt håll har det hörts att avståndet mellan parterna är större i år än det brukar vara. Det tycks inte gälla Pappersindustrin, där både fack och arbetsgivare tror att ett avtal blir färdigt redan en månad innan det gamla avtalet löper ut.

– Vi har ganska goda förhoppningar att vi ska träffa en uppgörelse inom vår bransch under sista veckan i den här månaden. Jag har inte gett upp hoppet om ett avtal före den 29 februari, säger Lennart Olovsson på Pappers.
         
Lennart Olovsson, avtalssekreterare på LO-förbundet Pappers, och Skogsindustriernas förhandlingschef Göran Svanström tror båda att ett avtal kan vara klart inom några veckor, trots att alla de svåra frågor, som återstår.

Fackets två krav på arbetstidsförkortning och låglönesatsning, som arbetsgivarna är emot, och så naturligtvis frågan hur stora löneökningarna ska vara, återstår, men kompromisser finns inom räckhåll.

– Det känns som om vi kan göra en gemensam bedömning av vad vi kan tåla jämfört med hur vår omvärld ser ut, säger Lennart Olovsson.

– Jag tror vi blir överens om en nivå, ja, säger Göran Svanström på Skogsindustrierna.

Var ligger den?

– Det får vi se då, säger Göran Svanström.

Om inte parterna har gjort upp den sista februari, får de inte sköta sig själva längre. Enligt den ordning som gäller inom industrin, tar då en slags medlare över ledningen av förhandlingarna.

Så verkar det bli inom verkstadsindustrin, där arbetsgivarna har retat upp de fackliga motparterna rejält genom att kräva att  lönenivån inte ska bestämmas för hela landet, utan lokalt. Det för att kunna anpassas till hur mycket varje enskilt företag har råd med.

Arbetsgivarna utesluter inte heller lönesänkningar.
 
Inom Pappersindustrin finns inte den konflikten. Blir de först med ett avtal, kan det ha stor betydelse för resten av arbetsmarknaden.

– Det första avtalet inom industrin kommer att normera till en stor del. Jag tror de flesta är överens om att den konkurrensutsatta industrin bör vara först ut, säger Göran Svanberg.

– Ska man göra det  bör man göra det i sådan tid att andra hinner förhålla sig till det innan deras avtal går ut. Det är en av de viktigaste skälen till att leverera avtal inom industrin, säger Lennart Olovsson, från fackförbundet Pappers.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".