Få vill sälja genmodifierad öl

I vår lanseras det första livsmedelsprodukten i Sverige som är tydligt märkt med att vara tillverkad av genmodifierade råvaror. Det är det lilla bryggeriet Österlenbryggarna som tillverkar ett öl som innehåller tio procent genmodifierad majs. De stora livsmedelsjättarna vill inte ha med genmodifierade produkter att göra.

Det är bryggaren själv, Kent Persson, som har gett namn åt det nya ölet. På  flaskorna kommer det tydligt att stå att ölet inehåller genmodifierade råvaror.

Det är inte speciellt troligt att Kents flaskor kommer att nå butikshyllorna. Lena Sparring är ansvarig på ICA.

–Vi är restriktiva till genmärkta varor och en viktig anledning är att vi inte ser någon komsumentnytta med någon av de produkter som finns på marknaden idag. Vi har inga i sortimentet idag, säger Lena Sparring, ansvarig för genteknikfrågor på ICA.

En lokal ICA-handlare valde först att ta in ölet i sitt sortiment, men efter samtal från huvudkontoret togs ölet bort från hyllorna.

Livsmedelskedjorna kallsinniga
Inte heller KF vill sälja varor med genmodifierade råvaror.

Den tredje livsmedelsjätten Axfood har ännu inte fått något erbjudande om att sälja ölet.

Informationschefen säger att den allmänna oppinionen om genmodifiering skulle spela roll om man fick en förfrågan.

Det är visserligen det lilla Österlenbryggeriet, som tillverkar det omdiskuterade ölet.

Monsanto betalar utvecklingen
Utvecklingskostnaderna betalas av en paraplyorganisation, som består av några av världens främsta bioteknikföretag, som gärna vill att grödor med deras patenterade gener odlas.

Den som leder öl-projektet är Mattias Zetterstrand på företaget Monsanto.

–Min förhoppning är att man får en mer saklig diskussion om GMO och gengrödor. Man har dragit de här varorna över en generell kam, istället för att diskutera vilka grödor vi har och vilka egenskaper har de, säger Mattias Zetterstrand på Monsanto. 

Även om Kent inte kommer att finnas i livsmedelshandeln, kommer det att gå att få tag på det.

Systembolaget får som monopolföretag inte säga nej till Gen-ölet, som finns med i beställningssortimentet från den första april.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".