Amerikaner uppmanas lämna Haiti

Oroligheterna fortsätter på Haiti. Minst tre personer dödades när polisen och anhängare till landets president genomförde räder in i rebellkontrollerade områden. Minst 42 personer har dödats sedan oroligheterna började för en vecka sedan. Nu uppmanas amerikaner lämna landet.

Den regeringstrogna milisen gick till attack mot två slumområden i kuststaden Saint Marc, som fortfarande kontrolleras av motståndare till president Jean Baptiste Aristide.

Huvudelen av staden togs tillbaka redan i måndags, men rebellerna hade fram till räden hållt ställningarna på två håll.

Vittnen uppger för nyhetsbyrån Reuters att det hördes skottlossning och att rök steg från brinnande hus.

Revolten en vecka
Det var i torsdags som revolten mot presidenten började. Grupper som förut stött Aristide vände sig emot honom och anklagade honom för valfusk och övergrepp mot meningsmotståndare.

Först tog rebellerna kontroll över landets fjärde största stad, men revoltens spred sig snabbt och sedan dess slåss rebeller och regeringsanhängare om kontrollen över elva olika städer.

En talesman för Vita huset säger att USA ser med stort allvar på situationen i Haiti. Man är djupt oroad och landet uppmanar amerikaner att lämna Haiti.

Avvisar ingripande
Än så länge tillbakavisas alla frågor om huruvida USA planerar att ingripa i konflikten.

FNs matprogram WFP är oroliga för att våldsamheterna kan hindra matdistributionen till Haitis fattiga och undernärda befolkning.

Haiti är ett av de fattigaste länderna i området och uppemot en tredjedel av befolkningen är kroniskt undernärd.


Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".