Arkivfoto: PRB

Bushs Vietnamtjänstgöring orsakar debatt

I USA har en politisk kontrovers blossat upp kring president Bushs militärtjänstgöring under Vietnamkriget, en känslig fråga i den amerikanska valkampen. Demokraternas partiordföranden anklagar honom för att ha smitit undan sin tjänstgöring och Vita Huset svarar med att anklaga demokraterna för att ha passerat lågvattenmärket.
Det amerikanska folket förtjänar bättre, ansåg Scott McClellan, Vita Husets pressekreterare och de ilskna reaktionerna visar hur känslig frågan om presidentens militärtjänstgöring är.

En huvudorsak är naturligtvis att det i dagsläget ser ut som att Bush i höstens presidentval kommer att ställas mot den från Vietnam dekorerade krigshjälten John Kerry, och att frågor om krigspolitik och terrorbekämpning kommer att få en central roll. Och så naturligtvis frågan om presidenten ljuger om sina militära insatser.

Känslig fråga
Att frågan är mycket känslig visade också den irriterade ordväxlingen på onsdagen mellan utrikesminister Colin Powell och den demokratiske kongresspolitikern Sherrod Brown.

När Brown i ett kongressförhör om utrikesdepartementets budget, antydde att Bush smitit undan från militärtjänstgöringen, ilsknade Powell till.

– Jag bevärdigar inte dina uttalanden om presidenten med någon kommentar för du vet inte vad du talar om, sa Powell, i en för kongressen och honom själv ovanligt skarp reaktion.

Frågan är alltså vad George Bush egentligen gjorde i början av 70-talet när han som pilot tillhörde nationalgardet.

Enligt dokument som Vita Huset släppte häromdagen fick han lön under de omdiskuterade åren 1972-73, vilket enligt Bushregeringen bevisar att presidenten, visserligen inte åkte till Vietnam, men fullgjorde sina plikter och han fick också fick ett så kallat hedersamt avsked.

Luckor i redogörelsen
Men kritikerna, främst inom det demokratiska partiet säger att det finns luckor i redogörelsen, och pekar också på att ingen minns eller har kunnat vittna om att Bush var på plats när han påstår sig ha genomfört sin tjänstgöring, vilket de säger är märkligt eftersom hans familj redan på den tiden var väl känd.

Bushs militärtjänstgöring har granskats även inför tidigare val han ställt upp i, både för guvernörsposten i Texas och i presidentvalet för fyra år sedan. Då spelade frågan inte någon avgörande roll, men både republikaner och demokrater är medvetna att det råder andra tider nu.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista