Oppositionens budgetförslag

"Det är klart att det känns i verksamheten"

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill spara två miljarder kronor på försvaret, såväl på verksamheten vid regementena i Sverige som på internationella insatser. Men exakt hur besparingarna ska tas hem har partierna svårt att precisera.

De tre partierna vill spara 750 miljoner av de knappa 20 miljarder som i år läggs på förbanden och beredskap. Försvarsmakten vill sedan tidigare ta bort regementen för att spara pengar, och med mindre budget skulle de kraven öka. 

Socialdemokraterna tror dock att pengarna kan sparas genom att man inte anställer soldater under flera år som regeringen vill. Men exakt var pengarna ska tas går inte att säga. Peter Rådberg är miljöpartistisk försvarspolitiker.

– Ska vi ta bort 750 miljoner så måste ju något tas bort naturligtvis. Och totalt två miljarder, så det är ju helt riktigt. Men vad som ska tas bort vill jag inte gå in på.

Enligt socialdemokraten Anders Karlsson, vice ordförande i försvarsutskottet, kommer besparingarna att märkas.

– Jag kan inte garantera någonting. Det är klart att tar man bort två miljarder så måste ju det kännas i verksamheten.

De tre partierna vill också spara 540 miljoner på internationella insatser, en femtedel av årets budget. Men också här är förslagen oklara. Trupper finns i Afghanistan och Kosovo och den 1 januari 2011 sätts EU:s nordiska stridsgrupp upp under svensk ledning, där tror partierna att det går att spara. Men perioden från valet i september till nyår är kort.

– Vi ska vara ute på internationell basis, men Sverige behöver ju för den delen inte alltid vara i ledande position, för det kostar miljarders miljarder, säger Peter Rådberg, Miljöpartiet.

Men går det att spara pengar där redan nästa år när det mesta redan är planerat?

– Jag kan erkänna att det kanske kan bli svårt eftersom regeringen redan fattat det beslutet. Vi ska försöka spara på de pengarna vi kan i alla fall.

Men var ska då de här 540 miljoner kronorna tas? Är det Afghanistan, Kosovo eller någon annanstans som ska skäras ned?

– Som jag sa, vi får se. Vi får återkomma till det, säger Peter Rådberg (MP).

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) är kritisk till tvåmiljardersbesparingen.

– Mina socialdemokratiska företrädare la ner sextio förband under åren innan regeringsskiftet, och nu vill man påbörja den resan igen. Det är en politik för sänkt försvarsförmåga. Och det är i hög grad ett antal ogenomförbara förslag, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista