Rysk protest mot lettisk språkreform

I förra veckan beslutade Lettlands parlament om en språkreform i landets ryska gymnasieskolor. Steg för steg skall 60 procent av undervisningen bedrivas på lettiska. I tisdags lagfäste presidenten reformen, men den stora ryska minoriteten protesterar. På onsdagen demonstrerade 10 000 ryska skolelever utanför presidentens slott i Riga.

Det har kallats avgörandets år, då det gäller språket i Lettlands skolor.

40 procent av landets 2, 4 miljoner innevånare är ryskspråkiga. Åtskilliga av dem är inte lettiska medborgare.

Hämnas på ryssar
Alexandra Molanschkonak var en av de ungdomar som protesterade utanför slottet i Riga.

Alexandra vänder sig mot lagen, som träder ikraft om ett halvår, eftersom hon uppfattar det som att den lettiska majoriteten i parlamentet vill ”hämnas” på den forna ryska eller sovjetiska ockupationsmakten och strypa ryskan ur Lettland.

–De borde skämmas som blandar in barnen på det här viset, säger den lettiska kvinnan, som menar att det sedan tolv år tillbaka är beslutat att lettiska skall vara enda nationalspråk. Då måste alla elever också lära sig det språket så att de kan klara sig i framtiden.

Inför EU-inträdet om snart två månader har Lettland fått grönt kort då det gäller behandlingen av den stora ryska minoriteten.

Politiken tar över
Känslorna inför avgörandet för språkreformen i skolorna har flammat höga de senaste månaderna.

Det har blivit mer politik, också Ryssland mullrar lite lätt på diplomatisk nivå, och mindre språkpedagogik.

Det bekymrar Aija Priedite. Hon är chef för det nationella språkprogram, som skapat den modell med delad undervisning på olika språk man nu vill genomföra.

–Jag beklagar sättet reformen genomförs på, men modellen är bra, säger Aija Priedite.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Mer om detta i Studio Ett torsdag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".