En miljon kubaner kan förlora jobbet

Årets sockerskörd på Kuba blir enligt myndigheterna den sämsta på 105 år. Men ännu allvarligare för den kritiska ekonomiska situationen i landet är ledaren Raul Castros konstaterande nyligen att var fjärde statsanställd är överflödig och måste bort.

Full sysselsättning brukar beskrivas som en av den kubanska revolutionens stora framgångar. Men att alla haft jobb har inte inneburit att alla har jobbat. En sanning som har varit känd länge och som både Fidel Castro och nu hans bror Raul påpekat flera gånger.

Raul Castro har också medgett att lönen, cirka 15 euro per månad, knappast är någon stimulans för att arbeta särskilt hårt. Men istället för att öka lönen, som många då hoppades, så införde han en slags arbetsplatspolis för att få ordning på disciplinen.

Nu tycks Raul Castro ha insett att den typen av åtgärder inte fungerar och att anledningen till den låga produktiviteten i själva verket är att det finns allt för många anställda på varje arbetsplats. Närmare bestämt en miljon för många. Det motsvarar en fjärdedel av alla statsanställda och på Kuba är staten praktiskt taget den enda arbetsgivaren.

Tidigare var staten, av politiska skäl, beredd att ta den kostnaden. Men nu, har Raul Castro förklarat, är det inte längre möjligt av ekonomiska skäl.

Det finns helt enkelt inga pengar. Det finns inte ens pengar så att de utländska företag som har tillgodohavanden på kubanska banker kan ta ut dem.

De överflödiga arbetarna måste helt enkelt omplaceras. Men var?

60 000 kubaner har sökt sig jordbruket sedan staten ställt jord till förfogande för de intresserade. Ytterligare en miljon hektar obrukad mark kommer snart att bli tillgänglig. Det innebär, i bästa fall, ytterligare 60 000 jobb. Men det saknas fortfarande 880 000.

När 100 000 sockerbruksarbetare fick gå i samband med att sockerindustrin omstrukturerades i början av 2000-talet, så fick de stipendier för att studera. Några sådana resurser finns inte i dag, har Raul Castro klargjort.

Men han har heller inte presenterat något alternativ.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista