Åtal väckt mot Times Square-bombaren

Uppdaterad: 10:38
I USA har åtal väckts mot mannen som misstänks ha försökt spränga en bil på Times Square mitt i New York. Han är bland annat misstänkt för terroristbrott och enligt amerikanska myndigheter ska han ha deltagit i ett terroristträningsläger i Pakistan. Enligt de senaste uppgifterna köpte den misstänkte en enkel biljett till Islamabad i Pakistan efter attentatsförsöket.

Ett uppenbart terroristbrott, så sa justitieminister Eric Holder om det avvärjda attentatsförsöket mitt i hjärtat av New York, ett bombförsök som helt dominerar nyhetssändningarna här i USA.

Den 30-årige mannen som gripits misstänkt för dådet har erkänt, enligt justitiedepartementet, att det var han som placerade en hemmagjord bomb i sin bil, och sedan parkerade bilen mitt i trängseln på Times Square i lördags kväll.

30-åringen är amerikansk medborgare, född och uppvuxen i Pakistan, en tvåbarnspappa som jobbat som ekonom i bridgeport i Connecticut. I förhör ska han ha sagt att han nyligen tillbringat flera månader i Pakistan, bland annat på ett träningsläger i talibandominerade gränsområdet nära Afghanistan, där han lärt sig tillverka bomber, enligt amerikanska justitiedepartementet.

Mannen greps i måndags kväll under dramatiska former, ombord på ett flygplan som just skulle lyfta från New York på väg till Dubai.

En av de stora frågorna för amerikanska utredare är om mannen planerat bombdådet på egen hand, eller om fler är inblandade. En talibangrupp i Pakistan har tagit på sig ansvaret för dådet, men justitiedepartementet här i Washington säger att det inte finns några bevis för att det stämmer.

Det är oklart hur allvarliga följderna skulle ha blivit om bilbomben exploderat. Enligt poliskällor var sprängladdningen amatörmässig.

Men president Barack Obama tackade igår för att flera personer på Times Square agerade snabbt i lördags och larmade polis när de såg rök välla ut ur den parkerade bilen.

Hundratals liv kan ha räddats genom att bombattacken avvärjdes, hävdade Obama.

– Vi amerikaner vägrar huka oss av rädsla.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista