Greenspan varnar för amerikanskt budgetunderskott

Den amerikanska centralbankens chef Alan Greenspan varnade vid sitt framträdande inför kongressens finansutskott på onsdagen för att det rekordstora budgetunderskottet kan ställa till problem för USA:s ekonomi och därmed världsekonomin. Som vanligt fick Greenspans kommentarer stora effekter på marknaden.

Centralbankschefen gjorde inför utskottet klart för kongresspolitikerna att något måste göras åt underskottet som i år väntas bli drygt 500 miljarder dollar, annars kommer inte staten ha tillräckligt med pengar för att hjälpa den stora babyboomgenerationen som inom några år börjar pensionera sig.

Ekonomisk plan saknas
På kortare sikt kommer företagen tappa förtroendet för den ekonomiska politiken och hålla igen på investeringar, trodde Greenspan, som sa att vare sig demokrater eller republikaner har någon plan för hur det känsliga problemet ska lösas.

Samtidigt beskrev han ekonomin som stark, med låg inflation och kraftig tillväxt och Bushregeringen välkomnade säkert hans bedöming om att dess beräkning att sysselsättningen i år kan öka med 2,6 miljoner personer är möjlig.

Men förklarade Greenspan, det hänger på produktivitets-utvecklingen, som han erkände att banken tidigare har missbedömt.

Hittills följer inte återhämtningen i ekonomin liknande situationer i historien. Företagen producerar mer men anställer inte.

Det kommer att ändras, trodde centralbankschefen, men medgav att osäkerheten fortfarande är stor. Han upprepade också att banken har tålamod med eventuella höjningar av styrräntan.

Greenspans ord påverkade marknaden
Som vanligt fick Greenspans ord kraftig effekt på marknaderna.

Börskurserna steg; Dow Jones med 1,1 procent till sin högsta nivå sedan sommaren 2001 och Nasdaq plus 0,7 procent.  Marknadsräntorna föll och det gjorde också dollarn, sedan centralbankschefen tonat ner oron för den svaga dollarkursen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".