Nytt tak på bolån föreslås

Finansinspektionen föreslår ett tak för bolån på max 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Finansinspektionen anser att en alltför hög skuldsättning i ett läge där fastighetspriserna sjunker innebär alltför stora risker om låntagaren tvingas sälja sin bostad.

Begränsningsregeln ska gälla vid nya lån eller när ett lån utökas med bostaden som pant.

Reglerna föreslås börja gälla den 1 oktober. 

Enligt Finansinspektionens bedömning kommer reglerna inte att få några stora effekter på priserna på bostadsmarknaden.

Hushållens skulder domineras av krediter för bostäder, konstaterar FI. FI vill med sitt förslag stävja en osund utveckling på kreditmarknaden där kreditinstitut kan komma att använda allt högre belåningsgrader som konkurrensmedel, skriver FI.

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) tycker förslaget är bra.

– Det handlar om att skydda hushållen från överbelåning och dämpa den lånetillväxt som långsiktigt inte är hållbar, säger han.

Finansinspektionens beslut skulle kunna leda till att unga måste tacka nej till jobb i storstadsområdena för att de inte har tillräckligt med sparkapital, enligt Mäklarsamfundet.

– Ställ hellre krav på att de börjar betala av lånet med en gång. Vi tycker att ett amorteringskrav skulle vara bättre än ett lånetak, säger Jeanette Gustafsdotter.

De nya reglerna berör en ganska liten grupp köpare. Den genomsnittliga belåningsgraden ligger betydligt lägre än 85 procent enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

– I praktiken är det bara en liten grupp som påverkas, framför allt förstagångsköpare, säger Hans Lind till TT.

Fråga

Stockholmare sämre på att amortera

1 procent av svenskarna med bolån är belånade upp till taket, dvs närmare 100 procent. Motsvarande siffra 2007 var 3 procent.

7 procent har lånat mellan 75 och 85 procent. De som tagit lån nyligen har en högre andel lån än de som haft lånet länge.

49 procent kan tänka sig att öka lånet för att renovera eller bygga om hemma.

Närmare 80 procent säger att de amorterar. Största andelen som inte amorterar finns i Stockholm (37 procent).

De som tagit lån på senare tid amorterar mindre än de som tog sitt lån för många år sedan.

1 av 3 använder 10 procent eller mindre av sin inkomst för att betala lånekostnader. Av dessa finns de flesta i Norrland (43 procent).

53 procent svarar att de inte vet hur mycket större lånekostnader de skulle klara av.

Majoriteten anser att andra har för stora lån (67 procent), men inte att de själva har det. 7 procent säger att de själva har för stort lån.

Fler yngre än äldre tycker det är viktigt att betala tillbaka huslånet innan de går i pension.

82 procent skulle kunna behålla bostaden även om de blev arbetslösa, men bara 37 procent säger att de skulle kunna behålla bostaden om de skilde sig.

Källa: Nordearapporten "Låneläget 2010"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista