Museichefer kritiserar satsning på fri entre

Museichefer runt om i landet kritiserar att regeringens satsning på avgiftsfria museer enbart gäller de statliga museerna, som i huvudsak finns i Stockholm. Henrik Zipsane, chef för Jamtli, Jämtlands läns museum, tror att reformen kommer att leda till att alla museer på sikt tvingas införa fri entré oavsett om de har råd eller inte.

–Om det här genomförs så föreställer jag mig att lite längre fram så kommer det insändare i de regionala tidningarna i mitt län, där de frågar varför ska vi betala 90 kronor för att komma in på Jamtli när vi kan gå in gratis på till exempel Skansen eller Nordiska eller Historiska museet? säger Henrik Zipsane.

–En eller fem insändare bekymrar mig inte så mycket, men när det blir 50 eller 100 så tror jag att politikerna börjar tänka om. Frågan är om de då har pengar att kompensera mig. Jag är tveksam, säger han.

På lördag öppnar Moderna museet och Arkitekturmuseet i Stockholm. De blir då de två första statliga museerna som kommer att införa fri entré.

Olyckligt att stockholmarna gynnas
I höst följer Östasiatiska museet i Stockholm efter. Regeringens uttalade mål är att samtliga statliga museer ska ha gratis inträde från nästa år.

De flesta statliga museer ligger i Stockholm och därför blir det just stockholmarna som kommer att få ut mest av reformen.

Olyckligt, tycker Anki Dahlin, chef för Gotlands länsmuseum.

–Det är lite trist att de flesta statliga museerna ligger i Stockholm. Det här blir en åtgärd som gynnar framför allt Stockholmsmuseerna, säger hon.

Hur tycker du att man borde ha gjort i stället?

–Man borde se över hela landet för en jämlikare fördelning och tycka att det vore intressant om museerna ute i landet också fick möjlighet att ha fri entré, säger Anki Dahlin.

Risk att hamna i bakvatten
Även i Stockholm finns det de som ser problem med införandet av fri entré på statliga museer.

Liljevalchs konsthall ägs av Stockholms stad och konsthallens chef Bo Nilsson är osäker på vad som kommer att hända när statliga konstmuseer i Stockholm blir gratis att besöka.

–Om alla de statliga museerna skulle ha fri entré och vi inte får fri entré, då är risken påtaglig, om man inte lägger in mer pengar eller mer energi i sitt utställningsprogram och tar extremt exceptionella saker, att man hamnar i något slags bakvatten, säger Bo Nilsson.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".