Norrlands inland förlorar flygförbindelser

Rikstrafiken vill minska antalet avgångar med flyg till Norrlands inland med tio procent under 2004 för att spara pengar. Förslaget innebär att man inte lever upp till trafikplikten, det minimikrav på antalet avgångar som regeringen fastställt.

Försämringen banar väg för färre turer också på sikt och får konsekvenser för näringslivet i Norrland, anser berörda kommuner.
 
– Vi vill inte att regeringen ska förändra nuvarande trafikplikt. Förändrar man här under 2004 till 2005 på ett år, men vad händer sedan? Investerare tvekar ju om man verkligen ska våga investera här därför att man faktiskt är beroende av att ha goda kommunikationer, säger Lilly Bäcklund, kommunalråd i Lycksele.

Lever inte upp till trafikplikten
Rikstrafiken vill spara åtta miljoner kronor på inlandsflyget i Norrland under 2004. Förslaget gäller sex destinationer från Lycksele i söder till Gällivare i norr.

Främst vill man ta bort avgångar under lågsäsong från maj till oktober.

Neddragningarna innebär att man inte lever upp till trafikplikten som regeringen fastställt som ett minimikrav på antalet avgångar.

Nu måste regeringen godkänna eller förkasta försämringen. Ärendet bereds just nu på näringsdepartementet som idag inte kan säga vartåt det lutar.

Färre flygturer även efter 2004
Samtidigt gör Rikstrafiken, som är den statliga myndighet som upphandlar flyg på olönsamma destinationer i norr, en utredning om inlandsflygets framtid efter 2004. Den ska vara klar 1 mars.

Per Erik Westin, chefssamordnare på Rikstrafiken, antyder färre flygturer även efter 2004.

– Det ska förmodligen vara ett annorlunda och minskat utbud. Men vad vår bedömning slutligen kommer att bli, det är någonting som vi ska föreslå regeringen första mars. Jag kan förstå att de är rädda för att man nu sätter en nivå som man sedan kommer att föreslå, men då är det på goda grunder i så fall, säger han.

Delegation uppvaktar Messing
En delegation från Norrland ska uppvakta infrastrukturminister Ullrika Messing i frågan på fredag.

Nu sätter Lilly Bäcklund sitt hopp till regeringen som ännu inte beslutat i frågan.

– Det är därför det är så lyckat att vi har fått tid redan på fredag, för att kunna ge vår syn på den allmänna trafikplikten, säger Lyckseles kommunalråd, socialdemokraten, Lilly Bäcklund.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista