Rutiner för lagförslag ändras

Regeringen har de senaste åren fått kritik för att lägga fram lagförslag som ifrågasatts eller helt avstyrkts av de höga juristerna i lagrådet. Justitiedepartementet har därför granskat lagförslagen för att se om det finns fog för kritiken och planerar nu att ändra rutinerna.

–Förhoppningen är att vi lämnar ännu bättre förslag till lagrådet, så att de synpunkter som kommer från lagrådet blir mindre kritiska och att vi kanske får färre avstyrkanden, säger Dan Eliasson, statssekreterare på justitiedepartementet.

Kritikerna har sagt att vissa av regeringens lagförslag är hafsverk, tillkomna under stor politisk brådska på departementen.

Stor personalomsättning
Det är heller inte ovanligt numera att de höga juristerna i lagrådet som granskar lagförslagen kritiserar delar av förslagen eller helt avstyrker det.

Exempel från senare år är den nya terroristlagstiftningen, europeisk arresteringsorder och den tredje sjuklöneveckan för företagen.

Statssekreteraren Dan Eliasson tillbakavisar påståenden om hafsiga lagförslag, men slutsatsen efter justitiedepartementets egen genom visar ändå att rutinerna måste ändras så att lagförslagen granskas bättre internt.

–Vi har pekat på några åtgärder som vi tror är nödvändiga att ta fasta på. Bland annat att man ser över ansvarsfördelningen så att ett lagstiftningsprojekt granskas av alla de personer som ska granska det. Med tanke på den stora personalomsättningen i regeringskansliet så tror vi att det där glöms bort ibland. De rutinerna vill vi att man ska fräscha upp, säger Dan Eliasson.

EU-medlemskapet ökar arbetsbelastningen
Regeringen har ingen skyldighet att följa lagrådets synpunkter och Dan Eliasson kan idag inte säga hur många lagförslag som fått bakläxa av lagrådet.

Ambitionen är ändå att undvika kritik från lagrådet, men ett problem är att medlemskapet i EU ökat arbetsbelastningen.

–Med EU-inträde, med internationalisering och annat, så har kanske hastigheten i lagstiftningsarbetet ökat och vi måste titta mer på att göra realistiska arbetsplaner i lagstiftningsarbetet, säger Dan Eliasson, statssekreterare på justitiedepartementet.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista