Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
På internetcaféet Nine sitter Victor Löfberg 11 år med sin kompis Olof Ericsson 13 år. Arkivfoto: Paul Hansen/PRB

Lucka i lagen tillåter barn spela barnförbjudet

Internetcaféer räknas inte som spelhallar och det är därför fritt fram för barn att spela barnförbjudna dataspel där. Internetcaféerna behöver inte ha någon åldersgräns för spelarna även om själva spelen är rekommenderade från 15 eller 18 år.

Leif Andersson vid tillsynsenheten på Örebro kommun har drivit frågan om de alltför unga dataspelarna till domstol.
Länsrätten konstaterade att lagen från 1982 inte omfattar internetcaféer men Leif Andersson har överklagat till kammarrätten.

– Det finns ju en lag som reglerar spel på maskiner och den borde ju också gälla för spel på datorer, tycker jag, säger Leif Andersson.

Länsrätten hänvisar till lag från 1982
Länsrätten i Örebro slog fast att lagen som kom 1982 och som skrevs med tanke på enarmade banditer och andra automatspel, inte går att tillämpa på internetcaféernas dataspel.
Nu ligger fallet i kammarrätten, som ska avgöra om Örebro kommun ska få göra inspektioner på caféerna och kunna kräva åldersgräns för spelarna.   

Caféägare väljer själva
Enligt Melkis Hanna som driver ett internetcafé i Örebro kan man som caféägare aktivt välja vilka spel som ska finnas på datorerna. 

– Jag väljer efter tycke. Frågar flera kunder efter ett visst spel kollar man ju självklart upp vad det är för typ av spel, säger Melkis Hanna.

Konsekvensen av länsrättens dom är att det än så länge är upp till varje enskild ägare till internetcaféer att bestämma vilka spel som ska finnas på datorerna och vem som ska få spela dem.  

Tioåringar spelar vuxenspel
Det är vanligt att så små barn som tio-elvaåringar kommer till caféerna och där kan de spela dataspel som i butikerna säljs med en åldersgräns på 15 eller 18 år.  

Ett av de populäraste och mest efterfrågade spelen bland framför allt unga killar är Counterstrike, ett våldsamt spel med 18-årsgräns.  

Att barn kan spela det och andra våldsamma dataspel kom som en överraskning för barn- och familjeminister Berit Andnor.

– Det finns ju åldersgränser för de där. De ska naturligtvis inte barn använda sig av, säger hon. 

Nu när det ändå inte fungerar på det viset, tycker du att de lagar som finns på det här området är tillräckliga? 

– Det är mycket möjligt att de inte är det. Jag kan idag inte svara exakt på vad vi kommer att göra men nu har ju den här frågan blivit aktuell och vi ska naturligtvis titta på den, säger barn- och familjeminister Berit Andnor.

Jenny Carlsson i samarbete med SR Örebro
jenny.carlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".