Rektor förbjuder föräldrar att besöka skola

Lågstadieskolan S:t Olof i Sundsvall har förbjudit elevernas föräldrar att komma till skolan, eftersom rektorn anser att föräldrarnas närvaro stör skolarbetet. Bråket gäller en tredjeklass, där skola och föräldrar skyller den stökiga miljön i klassen på varandra.

Sofia Mirjamsdotter, vars dotter är en av klassens elever, känner sig kränkt av rektorns anklagelser.

–Jag är inte en av de föräldrar som har besökt skolan särskilt ofta och det har jag haft dåligt samvete för, eftersom min dotter ber mig att komma. Hon är rädd och vill ha med mig som något slags skydd på raster, för att hon känner sig rädd och hotad av andra barn, säger Sofia Mirjamsdotter.

Kommer du att respektera förbudet?

–Jag har fått höra om förbudet via andra föräldrar och massmedia. Såvida inte jag personligen får ett förbudspapper av rektorn så kommer jag inte att respektera det, säger hon.

Hot från klasskamrater
Föräldrarna hävdar att de kommer till skolan för att skydda sina barn, eftersom en del av eleverna i tredjeklassen har hotat sina klasskamrater och en lärare har blivit misshandlad under lektionstid.

Skolan hävdar tvärtom att det är föräldrarnas närvaro som orsakar oron och att föräldraförbudet är det enda sättet att få arbetsro i klassen.

Skolverket har inget att invända mot skolans beslut.

Försök att skapa lugn i klassen
Ingrid Åsén Lidberg, chef för skoldistriktet där S:t Olofskolan ligger, säger att det handlar om att försöka skapa ett lugn i klassen.

–Vissa barn klarar inte av besök. De blir oroade i sin inlärningssituation. Andra barn klarar det hur bra som helst. Vi ska ha ju en god arbetsmiljö både för elever och för vuxna som arbetar i skolan. I det här fallet har det inte varit det, eller är inte det. Men vi hoppas att det ska bli det nu, säger Ingrid Åsén Lidberg.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se
i
samarbete med
SR Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".