Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Fredrik Persson/PRB

Electrolux flytt kan drabba 1500 anställda

Vitvaruföretaget Electrolux planerar att lägga ned sin dammsugarfabrik i Västervik för att flytta tillverkningen till Ungern. En sådan flytt skulle kunna drabba uppemot 1500 personer, inklusive serviceföretag och underleverantörer till Electrolux.
 

Verkstadsklubbens ordförande Per Asperteg säger att de anställda misstänkt planerna en tid, men att de trodde det skulle dröja längre.

– Jag trodde inte beskedet skulle komma än, kanske om ett till två år kanske, men det här kommer lite tidigt, säger Per Asperteg.

Hur reagerar folk på verkstadsgolvet?

– Folk är ledsna och oroliga för framtiden, säger Per Asperteg, ordförande i Metall.
  
Beskedet från Electrolux på torsdagen har mött starka reaktioner i Västervik, där Electrolux är största privata arbetsgivare.

Arbetslösheten är redan hög i regionen. Landstinget i Kalmar län planerar att genomföra besparingar i  Västervik och beskedet om dammsugarfabriken kommer som ytterligare en kalldusch.

Uppmanar företaget att ta ansvar
Arbetslivsminister Hans Karlsson ska nästa vecka träffa Electroluxchefen Hans Stråberg. Hans Karlsson säger att han förutsätter att företaget tar sitt ansvar gentemot regionen.

Att flytta till länder med billigare produktion är något som numera är ett vanligt mönster bland globala företag.

För bara en månad sedan beslutade samma Electrolux att flytta kylskåpstillverkning i USA till Mexiko. Det påverka 2 700 amerikaner.

Förnekar beslut om flytt
Själv säger Electrolux vd Hans Stråberg att hårdare konkurrens från lågpriskonkurrenter tvingar fram den här utvecklingen.

När det gäller Västerviksfabriken finns ännu inget definitivt beslut, säger han.

– Det här är inget beslut, utan vi har informerat vår personal om att vi vill utreda en eventuell flyttning till Ungern. Vi har en kostnadsnackdel i att tillverka i Sverige och konsumenterna betalar inte extra för att produkterna är tillverkade i ett visst land, säger Hans Stråberg, vd på Electrolux. 

Lennart Ackling, SR Kalmar
lennart.ackling@sr.se
Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".