Stamcell fotograferad genom mikroskop. Foto: Jan E Carlsson/PRB

Sydkoreanskt genombrott i stamcellsforskningen

Sydkoreanska forskare har lyckats klona 30 mänskliga embryon och på så sätt fått fram stamceller, som i framtiden kan användas för att bota sjukdomar. Ett uppmuntrande besked, säger Lars Hamberger, professor i gynekologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, om resultaten som presenteras i tidskriften Science.

–Det är väldigt uppmuntrande det de rapporterar i Science. Det som är intressant med den sydkoreanska rapporten är att de har så pass många 30 stycken kloner, säger Lars Hamberger, som ansökt om att få påbörja den typen av forskning i Sverige.

Kan man se de här resultaten som ett steg på vägen till att kunna bota sjukdomar med hjälp av kloning?

–Det är det de hoppas, men de säger samtidigt väldigt tydligt att det här är ett prekliniskt försök de håller på med, säger Lars Hamberger

Det handlar alltså om terapeutisk kloning, att odla stamceller som sedan kan transplanteras till sjuka människor.

Nya regler tillåter forskningen i Sverige
Två forskargrupper, däribland Lars Hambergers, ansökte för ett år sedan om att få göra liknande experiment i Sverige, men fick då nej eftersom lagstiftningen inte tillät det.

Men från och med den första januari i år har reglerna ändrats så att det nu kan bli möjligt att genomföra den typen av forskning.

–Vi ville ta ägg som hade blivit felaktigt befruktade i samband med provrörsbefruktning, tömma dem på kärnmaterialet och införa kroppskärnor från nervceller, nervceller som hade blivit över i samband med hjärnoperationer, berättar Lars Hamberger.

Med hjälp av stamceller kan man odla fram olika typer av vävnader i kroppen, men forskarna betonar att det ännu tar flera år innan tekniken kan fungera i praktisk tillämpning.

Ännu inte möjligt klona människor
I Sverige och i många andra länder är det förbjudet att försöka klona mänskliga celler för att odla fram levande människor.

De sydkoreanska forskarna förkastar den möjligheten och deras resultat är inte heller något bevis för att det skulle vara möjligt, enligt Lars Hamberger.

–Det är inget bevis för att det skulle kunna att gå att göra en klonad människa, det de har visat. Men det visar att terapeutisk kloning möjligen skulle kunna vara en väg att hjälpa svårt sjuka människor med diabetes, alzheimer och parkinson, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".