Israel bojkottar förhandling om barriär

Israels premiärminister Sharon meddelade på torsdageftermiddagen att Israel beslutat att inte delta i förhandlingarna i den internationella domstolen i Haag, om det kontroversiella murbygget på Västbanken.

Israel tänker bojkotta de internationella förhandlingarna om sitt kontroversiella bygge på den ockuperade Västbanken. En 75 mil lång barriär av murar och stängsel håller Israel just nu på och bygger, för att enligt den israeliska regeringens förhoppningar, hålla palestinska självmordsbombare borta från israelisk mark.

Palestinierna anser att Israel både stjäl palestinsk mark med bygget, och att muren hindrar palestinier från att röra sig fritt.

Vill inte till domstol
Det är FN:s generalförsamling som har bett Haagdomstolen se över om murbygget är lagligt enligt internationell rätt.

Men Israel anser att bygget inte har i domstolen att göra överhuvudtaget och skickar inte dit några egna företrädare.

En palestinsk minister kommenterade beslutet med att det visar att Israel inte tror sig kunna försvara bygget. Men att ta upp muren i domstol har bara bakomliggande politiska syften, anser premiärminister Sharon.

Protest mot självmordsattacker 
Den israeliska regeringen tänker ändå inte vara helt frånvarande när förhandlingarna inleds om knappt två veckor.

Utrikesministeriet kommer att skicka talesmän till domstolen i Haag och den ortodoxa judiska räddninsgruppen Zaka tänker också ta tillfället i akt att demonstrera sin mening.

Gruppen vill ställa ut skelettet av en sprängd buss utanför domstolen för att visa verkningarna av en självmordsattack.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista