Persson: Kungens förklaring tillräcklig

Statsminister Göran Persson träffade kungen på Stockholms slott under torsdagen för att få en förklaring till de omdiskuterade uttalandena om landet Brunei. Kungen hävdar i en skriftlig förklaring att han har misstolkats och det räcker som förklaring, säger statsminister Göran Persson.

–Ibland händer det i pressträffar och andra sammanhang att det sägs ett och annat som inte uppfattas på ett korrekt sätt. Jag kan av egen erfarenhet säga att det har hänt i sammanhang där också jag har varit med, så det är inte särskilt ovanligt, säger han.

Finns det anledning att ändra de rutiner som gäller när kungen gör statsbesök?

–Det ska vi titta på. Det finns anledning att självkritiskt fråga sig om det har varit någon brist i informationen eller om det bara är så att det här är ett uttalande som har fällts och som har kommit att missuppfattas, säger Göran Persson.

Kungen har inte låtit sej intervjuas om frågan på torsdagen, men har förklarat i skrift att han har misstolkats.

Kungen skriver att han inte har uttalat sig om hur det står till med fri- och rättigheter i Brunei och att han i ett tal den 7 februari officiellt uttryckt den svenska regeringens syn på betydelsen av demokrati och rättssäkerhet.

Statsminister Göran Persson anser att kungens förklaring är tillräcklig. Det kungen sa var ett svar på frågan om det varit några svårigheter med att umgås med en ledare som styr sitt land med järnhand:

”Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan, utan jag upplever det snarare tvärtom, att han har en kolossal närhet till folket”, sa kungen på pressträffen under statsbesöket i Brunei.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".