Electrolux planerar nedläggning i Västervik

Vitvarujätten Electrolux planerar att lägga ned dammsugarfabriken i Västervik för att flytta tillverkningen till Ungern. Det kan innebära att över 500 personer mister jobbet.

Verkstadsklubbens ordförande Per Asperteg säger att de anställda haft planerna på känn en tid, men att de trodde det skulle dröja längre.

Beskedet från Electrolux i dag har mött starka reaktioner i Västervik, där Electrolux är största privata arbetsgivare. Redan nu är arbetslösheten hög i regionen - landstinget i Kalmar län planerar att genomföra besparingar i just Västervik och då kommer beskedet om dammsugarfabriken som ytterligare en kalldusch.

Arbetslivsminister Hans Karlsson ska nästa vecka träffa Electroluxchefen Hans Stråberg -  i dag säger Hans Karlsson att han förutsätter att företaget tar sitt ansvar gentemot regionen.

Att flytta till länder med billigare produktion är något som numera är ett vanligt mönster bland globala företag. För bara en månad sedan beslutade samma Electrolux att flytta kylskåpstillverkning i USA till Mexiko. Det påverka 2 700 amerikaner.

Själv säger Electrolux VD Hans Stråberg att hårdare konkurrens från lågpriskonkurrenter tvingar fram den här utvecklingen. Men när det gäller Västerviksfabriken så finns ännu inget definitivt beslut, säger han.

Electrolux vinst under förra året blev 7 miljarder kronor, vilket är något lägre än året innan.

Lennart Ackling, Sveriges Radio Kalmar/ Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".