Kyrka åtalad för diskriminering

Nu kommer det att avgöras i domstol om en kyrklig stifltelse hade rätt att vägra hyra ut sin kyrka till ett homosexuellt par som ville få sitt partnerskap välsignat.

Alla är tydligen inte välkomna till Särö kyrka. Två homsexuella män som vände sig till den stiftelse som driver kyrkan fick kalla handen.

Nu åtalas stifltelsens ordförande för olaga diskriminering. Han vill inte för Ekot kommentera frågan men enligt åtalet så hänvisar han till det som Svenska kyrkans biskopsmöte sagt, nämligen att präster själva får avgöra om de vill delta i förbön för homosexuella par.

Åtal ovanligt
Men det var inte det det handlade om den här gången. En präst var redan vidtalad och det var bara fråga om att få hyra själva kyrkobyggnaden. Då kan stiftelsen ses som en lokaluthyrare vilken som helst och det blir möjligt att väcka åtal.

Åtal för diskriminering av homosexuella är mycket ovanligt och det har aldrig hänt att nån blivit fälld, säger Hans Ytterberg, ombudsmannen mot diskriminierng på grund av sexuell läggning.

– Det beror ju mycket på att det är en väldigt tunn bevisbörda för åklagaren. I det här fallet är bevisläget betydligt bättre för det råder ju ingen tvekan om varför de här personerna inte fick hyra lokalen. Det berodde ju på att de var ett par av samma kön.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista