Misstänkt bedrägeri inom tolkbranschen

Regeringens utredare av tolkverksamheten föreslår att tolkförmedlingar ska registreras och regleras av en lag, eftersom man funnit oegentligheter i branschen. I förra veckan överlämnades tolkförmedlingsutredningen till Mona Sahlin. Migrationsverket har nu gjort en egen utredning och där finns dessutom misstankar om bedrägeri.

– De indikationer som vi fått tyder ju på att tolkförmedlingarna är de som fakturerar felaktiga belopp. Men vi har inte tillräckligt med underlag för att kunna säga i vilken utsträckning detta sker eller om det är satt i system, säger Per Lilja, jurist på Migrationsverkets Stockholmsavdelning.

Migrationsverket har avtal med tolkförmedlingar, där varje timme av tolkens arbete är reglerat in till sista krona. Det gäller bara när Migrationsverket självt anlitar tolkar.

Tolkar anlitas också av de juridiska ombuden i asylprocessen och den som betalar är i båda fallen Migrationsverket.

Stora skillnader
Ekot har jämfört tolkförmedlingarnas faktureringsbelopp, de som går via avtalet och de som går via advokaterna. Skillnaden i beloppen, som Migrationsverket i båda fallen måste betala, är mycket stora.

Magnus Franzen, vd vid en av de största tolkförmedlingarna, Tolkjouren, förklarar skillnaderna i vad de tar betalt.

– Det är gängse inom alla affärsmässiga överenskommelser, att det är olika priser beroende på om det finns avtal eller ej och även mellan olika avtal. 

Men han lämnar en öppning för Migrationsverket att se över de olika prislistorna.

Grundligare utredning
2001 betalade Migrationsverket drygt drygt 55 miljoner kronor till de juridiska ombuden.

Förra året hade den summan stigit till 105 miljoner kronor, en ökning med nästan 100 procent på bara två år. En del av dessa kostnader består av ersättningar till tolkarna.

Migrationsverket har beslutat att man ska utreda grundligare hur man ska kunna reglera även dessa tolkkostnader, enligt Roger Olausson, informatör på Migrationsverkets stockholmsavdelning.

– Det är naturligtvis viktigt att skattebetalarnas pengar går till det som skattebetalarnas pengar ska gå till och därför är det viktigt att vi verkligen tar tag i den här frågan, säger Roger Olausson.

Nuri Kino och Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".