Foto: Roberto Schmidt/PRB

Allmänt uppror kan vara nära i Haiti

Spänningen ökar i Haiti och nu talar inte bara de väpnade rebellgrupperna utan också den civila oppositionen om ett förestående allmänt uppror. Att president Aristides anhängare angrep en fredlig demonstration i huvudstaden Port-au-Prince på torsdagen gjorde inte saken bättre.

Evans Paul, en veteranpolitiker som en gång i tiden stödde Aristide är numera central ledare för den demokratiska plattformen där 180 civila organisationer av allehanda slag samlas för att kämpa mot den haitiske presidenten.

– Det enda som återstår är att kämpa tills Aristide har avgått, säger han.

Diffus skiljelinje
Men än så länge betyder det inte att man stöder den väpnade revolt som den senaste veckan har svept genom den norra delen av landet.

Evans Paul betonar att den civila oppositionen tar avstånd från våld, men han medger att skiljelinjen mellan den våldsamma och den fredliga oppositionen blir alltmer diffus.

– Tålamodet kan brista när som helst. Om det inte sker någon förändring så kan det här när som helst utvecklas till ett allmänt folkligt uppror, säger Evans Paul.

Demonstration kan bli droppen
Hittills har situationen i huvudstaden Port-au-Prince varit relativt lugn.

Det är i norr sammandrabbningarna har skett och det är där över 50 personer har dödats den senaste veckan.

Men till på söndag manar oppositionen till en stor demonstration här i Port-au-Prince och många tror att den kan komma att bli den droppe som får otålighetens bägare att definitivt rinna över.

Enda lösningen få bort Aristide
Oppositionen är inte längre öppen vare sig för några förhandlingar eller för nyval till den kongress som står tom sedan flera veckor tillbaka.

– Det stora problemet är att Aristide  trots sin eleganta retorik numera enbart styr för sina egna personliga intressen, precis som nästan alla makthavare i Haiti före honom. Vi har nu passerat den gräns där en lösning som inkluderar Aristide var möjlig. Idag är den enda lösningen att få bort honom. Nästan till vilket pris som helst, säger Evans Paul.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".