EU vill ta fram vaccin mot fågelinfluensa

EU:s hälsoministrar möttes på torsdagskvällen vid ett extrainkallat informellt möte i Bryssel för att diskutera faran för att fågelinfluensan sprids från Asien till Europa. Risken anses fortfarande liten men hälsoministrarna enades om att man måste försöka gardera sig mot att viruset börjar smitta från människa till människa.

– Om det börjar smitta mellan människor finns en risk för att vi har en väldigt allvarig situation. Men där är vi inte alls än så länge, säger Sveriges hälsominister Morgan Johansson.

Hög dödlighet
Men EU:s hälsoministrar tror att det är möjligt att ta fram ett vaccin inom loppet av 4-6 månader.

Fågelinfluensan är i sitt nuvarande skede inte särskilt smittsam men viruset har hög dödlighet och om det skulle börja smitta från människa till människa hotar en epidemi som kan få lika katastrofala följder som spanska sjukan i början av förra seklet.

Om det skulle ske måste det finnas ett vaccin klart.

Samarbete med läkemedelsindustrin
Problemet är att det nästan inte finns någon statlig läkemedelsproduktion kvar i EU, som framställer vaccin på beställning, konstaterar Morgan Johansson.

– Här måste man jobba tillsammans med läkemedelsindustrin. Vi gav kommissionen uppdraget  att tillsammans med medlemsstaterna närma sig läkemedelsindustrin i ett försök stimulera den typen av forskning ytterligare, säger han.

– Man är klar över att när vi får fram ett vaccin så kommer det självklart att finnas en stor efterfrågan på det om fågelinfluensan skulle börja smitta mellan människor, säger hälsominister Morgan Johansson.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".