Ökat intresse för fondsparande

Svenskarnas intresse för att spara i fonder ökar som ett resultat av att till exempel Stockholmsbörsen stigit mycket kraftigt. Förra året ökade sparandet i svenska fonder med 15 miljarder jämfört med året innan och mer pengar i fonderna innebär större vinster för fondförvaltarna.

– De sista månaderna har det kommit in i snitt ungefär fem miljoner kronor om dagen. Så intresset är väldigt stort och det har pågått ända sedan augusti, efter semestern, säger Mats Andersson, som förvaltar Nordeas nordiska småbolagsfond.

Mångmiljardbelopp i förvaltningsavgift
Den samlade förvaltningsavgiften i Nordeas, SEB:s, Föreningssparbankens och Handelsbankens drygt 300 fonder listade hos fondfaktaföretaget Morningstar uppgår till drygt 6,9 miljarder kronor på årsbasis räknat på fondernas aktuella kapital.

Eftersom fondbehållningen ständigt varierar och avgifterna kan ändras går det inte att veta vad förvaltningsavgiften kommer att bli, men klart är att det handlar om mångmiljardbelopp.

Kostnaderna för förvaltningen och bankernas vinstmarginal är svår att uppskatta.

Optimism i branschen
En branschanalytiker Ekot talat med uppskattar kostnaderna till mellan 40 och 50 procent av intäkterna.

Det ökade fondsparandet har skapat en optimism i branschen, enligt Mats Andersson.

– Nu har det tyvärr varit så under de sista tre åren att vi har dragit ner antalet fonder för att minska kostnaderna. Men nu när marknaden har vänt uppåt så börjar det redan pratas om att vi ska starta nya fonder, säger Mats Andersson, fondförvaltare på Nordea.

Mattias Hemmingsson
mattias.hemmingsson@sr.se

Ett längre reportage om fondförvaltning kan du höra i programmet Pengar klockan 10.03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista