Fyra åtalade i dopningsskandal i USA

De första åtalen har väckts i vad som beskrivs som den största dopningsskandalen i den amerikanska idrottshistorien. Sveriges Radios New York-korrespondent rapporterar att flera kända idrottare har pekats ut och förhörts.

Ingen av de utpekade kommer att ställas inför rätta, utan fyra andra personer som stått i centrum för anklagelserna om att ha tillverkat och distribuerat den konstgjorda steroiden THG. Ett prestationshöjande medel som fram till förra sommaren var helt okänt och avslöjades först efter ett anonymt tips här i USA.

Känd tränare
Det tipset ledde till företaget Balco i Kalifornien och två av de som nu åtalas är Balcos ägare Victor Conte och företagets vice ordförande James Valente.

Åtal väcks också mot den kände friidrottstränaren Remi Korchemny som tränat stjärnor som britten Dwain Chambers och amerikanskorna Kelly White och Christy Gaines, som alla tre har åkt dit i dopningskontroller.

42 åtalspunkter
Den fjärde åtalade är Greg Anderson, som varit personlig tränare till USA:s mest kände basebollspelare Barry Bonds.

Det är 42 åtalspunkter som nu har presenterats och USA:s justitieminister John Ashcroft säger att de, förutom att ha distribuerat dopningsmedlet, anklagas bland annat för skattebrott och för att ha försökt lura myndigheterna att hitta på historier för att hjälpa de fuskande idrottsmännen- och kvinnorna.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".